Bolehland, Oh, Malaysia!

Malaysians…

Malaysians… Mereka tak pernah gagal membuat saya terkesima dan rasa serba…

Ya! Malaysia boleh katanya…

*Heh*

Terjemuh dengan artikel hiburan…

Isu baru, Erra Fazira sah bercerai lagi…

Dan, sungguh, komen-komen yang ada, serba pelik dan janggal…

Ya! Pelik dan janggal… Untuk tanah Malaysia yang berkepadatan penduduknya lebih 50% berbangsa Melayu dan beragama Islam…

Terjemuh pula dengan rancangan hiburan.. You name it!

Meletup? Melodi? Galaksi Bima Sakti?

Semuanya jenis sibuk nak amik tahu hal dalam kain… Dan ya! Wartawan yang mengajukan soalan, bukan yang beragama lain, melainkan islam belaka…

*Huh!*

Bila si selebriti mula pakai tudung… Mula laaa keluar soalan serba meloya…

“Kenapa pakai tudung?”

“Tak takut rezeki kurang ke?”

“Tak takut orang tak offer berlakon ke?”

“Tak rasa ke, hidup tak bebas bila dah pakai tudung?”

“Tak rasa sayang ke dengan kehidupan lama?”

Blablablablabla…

Which is macam sangat mengarut!

Dan bila si selebriti jawap… Ada aje yang nak dibidas balik…

Dan, mengundang kerutan kening yang sangat hebat di dahi… Malah, kadang-kadang hampir rasa nak bagi reverse punch direct terus ke muka si wartawan…

Soalan dangkal dari otak udang!

Sungguh!

Terasa seolah-olah, Islam di Malaysia ini sangat asing… Walhal ia adalah anutan rasmi Negara ini…

Itu baru meninjau ke lubuk glamor lip lap lip lap…

Belum lagi ke lubuk politik…

Wasatiyyah sangat kan?

*Huh*

Mengarut!

Islam pada Kad Pengenalan…

Itu boleh disimpulkan…

Orang guna kalimah Allah, kau marah… Sebab yang guna tu Cina… Kristian…

Tapi, Melayu, hina Rasulullah.. Kekasih Allah, kau diam…

Malah, dia hina kalimah syahadah pun, kau kata… Dia pemikir… Cara dia fikir twisted… Kononnya, manusia tak faham… Kononnya, saja nak buat isu… Kononnya saja nak tuding jari arah mereka…

Karut!

Karut!

Karut!

 Kalau sampai kalimah syahadah pon dipertikaikan…

Kalau sampai sosok polos dan serba agung Rasulullah pun kau mainkan…

Itu bukan pemikir…

Itu penyesat!

Dan…

Ya!

Malaysia kan serba boleh!

*Heh!*

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s