Jalan ini…

Ada satu ketika, kita rasa kita perlukan seseorang untuk bercakap, bersoal jawab, berdebat, bergaduh dan sebagainya…

Tapi, Allah tak hadirkan ia depan mata…

Sebab Allah nak kita mengadu hanya pada Dia…

Allah!

****

Perasaan yang merudum jatuh sejak akhir-akhir ini…

Rasa diri serba lemah, serba rapuh dan serba serbi huduh dan hilang…

Dan setiap kali rasa itu datang, Sami Yusuf dengan penuh istiqamah melagukan Make Me Strong di telinga…

Betapalah…

Betapalah, Allah itu Maha Penyayang, Maha Menyentuh hati manusia yang serba dhaif seperti aku…

Rasa ketidak-beradaan…

Rasa macam tak mampu nak menyentuh hati sendiri dengan kalam muliaNya…

Rasa serba tak kena sebab tak rasa apa-apa bila membaca kalam suci itu…

Ia membuat diri tak betah…

Satu juzuk Satu hari yang tidak bermakna!

Sungguh!

Setakat jadi orang yang sangat aktif dalam production, tapi tak de sebarang efficiency ataupun tiada rasa serba dihujani dengan cahaya agung…

Rasanya ia satu rasa yang serba parah…

Sungguh!

Terasa jalan yang dilalui ini serba panjang…

Serba payah…

Serba susah…

Perasaan jadi merudum terus…

Rasa hati serba sedih dan sayu…

Dibawa mengadap pada Yang Maha Esa, tiada kata yang mampu terluah… Hanya air mata…

Sungguh!

Perasaan serba entah apa ini, serba menyesakkan…

Dan, ia tak mampu ditafsirkan dengan kata-kata…

Jalan ini sumpah panjang!

Jalan ini sungguh, ia memerlukan kekuatan hati yang serba tinggi…

Jalan yang dipilih ini, memerlukan hati untuk jadi kebal dan serba pejal dengan jahiliyah yang serba banyak dan serba berleluasa…

Jalan ini sumpah susah!

Jalan ini sumpah lelah!

Tapi….

Ia setimpal dengan ganjaran yang Allah dah sediakan…

Kerana syurga itu mahal harganya…

Kerana syurga itu eksklusif tarafnya…

Dan, belum tentu aku tergolong antara 70,000 orang yang dijanji Rasulullah untuk masuk syurga dengan percuma…

Kerana itu, perlu usaha…

Perlu jitu dan ampuh…

Tiada toleh-toleh ke belakang lagi…

Memang…

Bakal ada yang hilang dalam hidup ini…

Sahabat, kawan, keseronokan dunia…

Tapi…

Bukankah syurga itu mahal harganya, Cik Sya?

Senyum, tak perlu kata apa-apa…

Nangis, juga tak perlu kata apa-apa…

Advertisements

Aseef Jiddan

Maaf…

Aseef jiddan…

Maaf sebab sibuk dengan urusan yang bertimpa-timpa hingga tak berdaya nak update belog yang serba terpencil ini…

*Errr…*

Eh, alasan!

Mana de sibuk mana pon… IG, FB, boleh kata tiap masa kau hupdate, Cik Sya!

Wuuu~~~ Maaf… Aseef jiddan… Nyata diri serba kerdil ini khilaf…

Mahu berkongsi nota-nota usrah dan tadabbur, serta beberapa siri daurah dan juga kuliah yang diikuti, tapi…

Buku nota tertinggal di rumah…

Aseef lagi…

*Bape banyak nak minta maaf ni?*

Mohon doa, saya terus istiqamah berkongsi ilmu yang serba sedikit di sini…

Jumpa di kelapangan akan datang…

Masa tu, memang post bakal mencurah ibarat chocolate coco crunch melimpah di ladang gandum…

In shaa Allah…

Mohon pamit dulu…

Ada waktu, akan terluang juga segala di sini…

Oh, boleh follow IG disyafiqahsham atau follow mukabuku di Syafiqah Binti Sham…

Maaf, memang jarang nak approve membe… Kalau ada butang follow, boleh follow di situ…

Sebarang pertanyaan mengenai usrah, ODOJ = One Day One Juzu’, boleh directly email ke syafiqahsham@gmail.com . In Shaaa Allah, mana terdaya bakal dibantu.

Jazakillah Khair Kathir sebab follow tulisan blelog kerdil ni..

Uhibbukum Fillah~~~

Tuhan Harun

Isu Tuhan Harun…

Kalian ikuti isu Tuhan Harun ini?

Ya… Tuhan Harun itu yang katanya dia itu Tuhan, hingga nyawa penguasa agama itu kelihatan murah nilainya… Hanya kerana mereka ajaran sesat yang sedang disiasat oleh si arwah mangsa…

Dasar manusia serba takbur!

Isu Tuhan Harun, Syiah, dan segala macam ajaran sesat yang bertapak berakar umbi dan beranak pinak dalam Malaysia ni, bagi saya, tidak cukup hanya dengan kerja banteras, tahan, reman, lokap, bicara dan blablablabla…

Sebab, penyudahnya, mungkin akan timbul ajaran baru… Ayah Johar, Tuhan Ismail atau apa entah lagi kebangangan manusia yang gila dan serba jahil dalam agama.

Benar, penguatkuasaan itu perlu…

Tapi…

Memetik kata seseorang (ok, saya lupa nama dia siapa) katanya…

“Tak kisah laaa, Syiah ke, Tuhan Harun ke, Haji Kahar lantik balik diri dia jadi Nabi Melayu ke, hape ke, kalau aqidah umat Islam Malaysia itu kukuh, sungguh, ia tak jadi kudis… Malah, dengan mudah kita dapat kesan dan dengan mudah kita dapat banteras…”

Ya, bagi saya persoalan yang nampak rumit, namun jalan penyelesaiannya sudah terpampang depan mata…

Aqidah…

Perteguhkan aqidah umat Islam di Malaysia…

Bukannya menyogok mereka dengan hiburan yang bercampur-aduk dengan agama blablablabla…

Loya tekak, muntah darah…

Aqidah umat Islam patut diperteguhkan…

Ini tidak, rakyat disogok, digula-gula, dimanja-manja dengan hiburan serba melampau…

Idola Kecil, Mencari Bintang, Akademi Fantasia blablablabla…

Kalau anak tak dapat nyanyi, nangis guling-guling… Kalau anak tak pandai menari, nangis meraung… Kalau anak tak Berjaya, nangis sembunyi diri dalam almari…

Cuba, kalau anak tak pandai ngaji… “Tak pe, banyak masa lagi…” “Tak pe, budak lagi…”

Choiii!!!!

Memang betullah, ade jugak terselit Al-kuliyyah.. Ade jugak laaa terpampang Tanyalah Ustaz… Ada jugaklah usaha dengan rancangan-rancangan agama ni…

Tapi, berapa sangat rating rancangan agama ini bila disiarkan?

Berapa kerat rakyat Malaysia yang tengok?

Aqidah ni, bukan isu enteng yang patut dipandang sipi-sipi…

Macam ayat “Tak pe.. Muda-muda ni, patut enjoy… Nanti dah tua, tak boleh enjoy dah…”

Atau “Biarlah dia tak mahu bertudung, nanti dia bosan dah dengan segala macam, dia back to basic balik!”

Atau ini…

1506068_658167880892334_2080700538_n

Tak pe… Panas kat dunia ni kejap je, kak… heeehuuu~

So, sekarang… Rasanya tak payah rasa nak pelik-hairan dan segala macam laaa kan, bilamana ramai orang terpengaruh dengan ajaran sesat-songsang entah hape mende yang berterabur dan melata-lata di bumi Malaysia ini…

Sungguh!

Sebab apa yang perlu dihairankan?

Bukan sikit orang yang mempertikaikan hukum… Bukan sikit orang yang menidakkan ketuhanan dan keEsaan Allah s.w.t. itu…

Ramai…

Dan, kenapa makin ramai?

“Oh, biasalah.. akhir zaman…”

“Oh, biasalah, dunia di penghujung usia…”

“Oh, biasalah… semua ni dunia je…”

Sudahlah… Berhenti…

Berapa banyak perkara luar biasa yang jadi biasa sekarang?

Takkan laa kes Tuhan Harun pun nak cakap biasa jugak?

Aduh!

Siapa yang rosak sebenarnya?

Kita? Mereka? Ibu ayah? Guru? Ustaz? Ustazah? Naqibah? Naqib? Diri Sendiri?

Tak payah nak tuding jari sana sini, sebab semuanya balik pada diri sendiri… Pada aqidah diri kita sendiri…

Cukupkah bekalan kita dengan hanya solat 5 waktu yang kadang-kadang penuh, kadang-kadang satu… Kadang-kadang awal, kadang-kadang hujung waktu?

Cukup dah ke, bekalan kita?

Kuat dah ke aqidah kita kalau masih nak percaya perkara ngarut-ngarut… Kena mandi bunga sebab nak cepatkan jodoh… Kena baca jampi serapah blablabla buat tolak bala… Cukup kuat dah ke?

Tak payah nak cakap kubur sendiri-sendiri… Tak perlu…

Sebab, bila ayat kamu keluar je kata kubur sendiri-sendiri… Maknanya, kamu belum belajar erti hidup kamu secara Islami 24/7…

Isu aqidah ni, tak payah nak tunggu pak-pak menteri yang dok bergaduh dalam Parlimen tu buat kerja…

Tak perlu laa kot nak harap pak-pak ustaz turun padang dengan sniper…

Kita sendiri patut mula…

Mula mencari diri, mula membina identity, mula membentuk personality…

Takkan nak tengok je orang lain riang gembira tak de keluh kesah dan dengus rengus, bahagia dengan cahaya yang Allah simbah dalam hati dia?

Takkan laaa nak tengok je orang tu pergi tarbiyah, pergi usrah, pergi mukhayyam, pergi rehlah, pergi jaulah dengan bahagia dan berlapang dada?

Takkan nak jadi tukang tengok je?

Takkan laa kot kan?

Mesti nak join jugak… Mesti nak rasa sama-sama kebahagiaan diorang tu kan?

Jadi, kuatkan aqidah…

Betul, tarbiyah bukan segala-galanya… Tapi, segala-galanya bermula dengan tarbiyah…

Nak kuat aqidah, kena ikut tarbiyah…

Nak hati bahagia, kena ikut tarbiyah…

Nak rasa cukup serba ada, ikutlah tarbiyah…

Sebab semuanya bermula dengan kita… Saya, kamu, makcik jual burger sebelah rumah, pak cik jual tong gas belakang rumah…

Semua tu bermula dengan kita…

Samada nak tengok je orang masuk syurga dengan gembira…

Atau nak bawak diri terjun berani mati masuk gaung neraka…

Pilihan ada dua je… Tak banyak…

Fikir-fikirlah…

Aqidah awak, awak kena jaga…

Tak percaya?

Cuba check Tuhan Harun…

Tak sampai seminggu ditahan dalam lokap, sudah diserang angin ahmar sampai tak boleh bangun berdiri betul masa ke mahkamah semalam untuk bicara… Dengan air liur meleleh…

Sedangkan Fir’aun yang katanya tak pernah sakit hingga mengaku Tuhan pun, Allah tenggelamkan dia dalam air Laut Merah… Inikan pula lelaki Melayu itu yang katanya dia Tuhan bernama Harun…

Mana mungkin Tuhan itu bersosok serba tak sempurna seperti manusia…

Mana mungkin Tuhan itu boleh jatuh sakit…

Semua itu atas kuasa siapa kalau bukan Ya Rabb?

Semua itu atas kehendak siapa kalau bukan Ya Khaliq?

Jadi, pilih…

Nak menangis meraung meratap hiba di dunia…

Atau nak menangis meraung meratap hiba di akhirat?

Pilihan ada hanya dua… dan ia di dalam jangkauan kalian…

Dinding bising (1)

Sometimes, when you think everything is so bullshit, and all the feeling that pile up on your mind and heart is unbearable…

You think you needed someone to talk to… To rant on and on, on whatever stupid ridiculous thing that you had in your mind…

You think you need somebody to hear you out…

But, that somebody that you think that will hear you out… Won’t ever heard you perfectly and be convincing enough to cool down your anger, resentment or whatever stupid-ridiculous-melancholy thingy feelings that you had…

After a while, you just stop talking on the matter… Live your life half-heartedly…

Seriously…

That’s what I’d been doing for the past few weeks..

I need someone to hear me out…

Someone who sit there and just listen…

Someone who pretended he/she hear me heartily… (even by the fact, he/she did not!)

Someone, who can care for me… Do little something that can cheer me up…

But I found nobody..

I’m started to feel lonely…

That’s when it comes the moment I’ve been said to myself – LONELY become LONELIER… (stupid me!)

And I just pretended I love everything that gonna slip through my hands by any minutes or any seconds…

But, that unbearable stupid-ridiculous feeling won’t go away…

So, I started to have every minute and every second conversation to Allah… it may sound too absurd to some people… but, I really need someone to talk to… (unfortunately, I don’t have one… hahaha)

And, the feeling just get pile up…

End up, I feel angry over myself…

The resentment won’t had enough… I just get angrier by times… And things are too difficult to complete even a simple task!

I start to shut every single doors open before… I never let anyone entering my world again…

I started to believe that everything is so ridiculous…

Even thinking to resign and want to runaway to anywhere…

Seems lost… Perfectly lost!

Pergi usrah pon, half-heartedly! Can you imagine that?

I can’t bare with the feeling… Thought I’m gonna explode myself like a timebomb…

But, Allah is too sweet and too kind on me…

He sent His sweet few words, through people that I conversed with…

He sent His cotton candy comfort in a way that I can’t ever imagine before…

Honestly, I never imagine that I can have that single comforting words from people who I never ever thought to…

And, sure enough.. Allah tu laaa yang ilhamkan diorang semua tu untuk cakap cenggitu…

I may not have a single person to be called as best friend or BFF or darling friend or whatever comes to that definition…

But, I know Allah won’t leave me…

I may not perfectly recover from the unbearable stupid-ridiculous-melancholy feelings that been haunting me for the past 2 months… I may not recovered it at all..

But, at least, this unwanted-melancholy feeling, made me knew that, it been there for a reason…

Untuk sebab yang sangat pasti…

Sebab Allah want me to have Him only…

Sebab Allah nak rasa kebergantungan pada Dia tu memang semata pada Dia…

And, yes… I feel that… even, being me, I have doubts on myself about being so stupidly oversensitive on things that not related either for my life… (Hahaha…)

And I know, somehow or rather… Allah love me so much.. That he can’t dare to leave me alone… (Even I’m a loner by myself…)

Dan, aku tak tahu kenapa aku menaip mende ni dalam English… hahaha….

Pillow Talk – Part 6

(VI)

Lia pasang telinga. Rasanya, aku macam dengar orang nangis!

Lia renung jam. Pukul 3 pagi! Ah! Sudah! Tu manusia ke, hape yang menangis tu?

Lia terbangun sebetulnya. Ke tandas. Penat dia berjalan dengan bebudak kelas dia yang baru dia kenal tak sampai seminggu siang tadi. Dari AEON Wangsa Maju, bawak ke KLCC, patah balik ke Wangsa Walk, pergi pulak ke Carrefour. Dia pon tak tahu apa yang dia buat sebenarnya. Yang penting dia rasa seronok je melepak-lepak dengan bebudak sekepala tu siang tadi. Dan, diorang baru je sampai UIA pukul 10malam lepas mengukur jalan lepas kelas pukul l12 tengah hari. Gosh! Kalau UIA tak de curfew, mahu sampai esok pagi kitorang lepak!

Dan, sesampai saja dia ke bilik, katil macam melambai-lambai. Letak je kepala, memang lena! Dengan make-up tak bercuci, dengan jeans dalam jubah sarung yang dia pakai tak bertukar. Terus saja dia lena.

Dan, tepat 230pagi, dia terjaga. Sedar-sedar, badan rasa melekit semacam. Capai je tuala dan barang mandi. Kisah ke aku mandi tengah malam camni.

Dan, tiba-tiba bila masuk bilik tadi, dia terdengar macam orang bersok-sek. Macam orang menangis teresak-esak, masa tu baru rasa seram meremang tu datang. Masa tu, baru teringat urban legend bebudak yang dia hang out siang tadi pasal mahalah paling tua dalam UIA yang dia duduk tu. Ohhoi! Seram pulak aku!

Dia renung syiling compartment TInie. Ada sedikit cahaya. Cahaya laptop mungkin. Tinie ke?

Perlahan-lahan, dia menyelak langsir bilik Tinie.

“Tinie…” nama Tinie dipanggil perlahan. Kot laaa budak tu tertidur dengan laptop terbuka.

“Hmmm…” suara Tinie menyahut macam sedikit serak. Baru bangun tidur? Ke, sebab berjaga suara sampai serak macam tu?

“Aku masuk ye?” Lia minta izin.

“Kenapa?” soal Tinie yang tiba-tiba terpacul depan muka Lia. Lia pandang muka Tinie. Mata Tinie macam bengkak sikit. Macam tanda orang menangis. Eh? Kenapa pula dia nak nangis malam-malam ni?

“Kenapa, Lia?” Tinie berdehem sedikit. Membuang serak suaranya.

“Tak de, aku dengar orang nangis… Kot-kot laaa kau dengar…” Lia cuba menduga. Muka Tinie berubah sikit. Oh, betullah dia nangis.

“Oh, aku tengok series Korea…. Ganggu kau ke?” soal Tinie. Ok, Tinie, kau punya penghayatan menangis tengok series dan movies memang tahap tak boleh nak blah laaa kan? Tinie rasa macam nak hempuk kepala ke dinding.

“I see…” Lia angguk-angguk. Lepas tu, dia senyum nipis.

“Aku nak join nangis dengan kau laaa camtu…” suara Lia.

“Eh?” Tinie buat muka pelik. Tapi Lia dah pon capai headphone nya dan mula berdiri terpacak depan Tinie.

“Nangis sama-sama laaa best…” suara Lia. Tinie terkebil-kebil. Bukan dia dah dekat bape hari tak tegur aku ke sejak kes kena sembur Subuh hari tu?

Lia masih pandang wajah Tinie. Sedikit berharap. Nak tebus serba sikit rasa salah sebab sembur dia 3 hari lepas.

Lia gigit bibir. Oh, say it, Lia! Tak mati pon, mintak maaf!

“Ermmm… masuk laaa…” Belum sempat Lia nak buka mulut, Tinie dah ajak Lia masuk compartment nya.

Tinie susun buku yang bersepah atas katil, diletak ke rak buku. Lepas tu, dia tarik duvet dan dibentang ke lantai. Meja studi kecil yang ada atas katil, diletak atas duvet. Dia capai kusyen duduk ala Jepun, diletak kiri kanan menghadap laptop yang dah dia letak atas meja. Takkan nak berhimpit dua orang atas katil kecil tu. Agak-agak laaa…

“Tinie…” Tinie masih tak berkalih. Tapi, Lia tahu Tinie dengar.

“Aku minta maaf sebab sembur kau ari tu.” Tangan Tinie keras tiba-tiba. Lambat-lambat dia menolah ke arah Lia.

Senyum paksa dilukis.

“Hmmm… Ok!” jari telunjuk dan ibu disatukan membentuk isyarat OK.

Lia duduk atas kusyen maroon. Sebab bilik tu kecil je, dia macam lagi sikit nak ke pintu bilik Tinie tu. Tinie ambil tempat dekat dengan meja study yang memang sedia install dalam bilik tu.

“Kau nak sambung terus ke, kau nak aku ulang je series ni… sebab aku baru je tengok episode 1 sebenarnya…” suara Tinie. Lia kerut kening. Baru episode 1 dah nangis-nangis?

“Kalau kau tak kisah nak ulang…” kecil suara Lia kedengaran. Agak janggal laaa pulak tengok series dengan orang mintak ulang tayang kan? Tambah dengan orang yang tak sampai sebulan kenal ni ha!

Tinie angguk. Pantas dia tekan icon stop sebelum tekan semula icon play.

“Apa tajuk cerita ni?” soal Lia. Ohhoi! 1st time layan Korean series, weh! Jambu gila aku rasa!

“A love to kill…”

*****

Lia kesat air mata. Baru masuk 2 series A love to Kill, lakonan Shim Min Ah dan Rain back-to-back. Dia dah mengongoi menangis. Siap bertisu-tisu dengan bakul sampah kecil kat sebelah.

Konon, takkan nangis laaa tengok cerita jambu Korea ni… Punyalah dia tahap hina pada Korean series atau segala bapak dari Korea mahupun Jepun. Macam nak dibanned je semua barang dari sana.

Sudahnya, hamik kau! Pukulan TKO sekali terus. Siap bet lagi dengan Tinie, dia takkan nangis punyalah. Konfirm! Sudahnya… Dekat separuh kotak jugak laaa tisu tu dibuatnya.

Tapi… Muka Tinie yang tenang mengerekot dalam lena di sebelah dipandang. Minah ni, tak bising pon, aku sok-sek-sok-sek menangis kat sebelah. Siap minta izin lagi, dia nak tidur dan tak kisah kalau dia nak sambung tengok. Dia kata, dia rerun je cerita ni lepas sembat menangis tengok cerita Happiness. Ok, cerita Happiness movie Korea pasal banduan. Nanti aku nak tengok jugak!

Jam dah tunjuk muka 530pagi. Lia cadang nak tengok lagi satu siri Love To Kill. Jari baru je nak kutik 2 kali dekat document Siri 3, Tinie dah bangun terpisat-pisat.

“Kau nak sambung tengok lagi?” soal Tinie. Lia angguk lambat-lambat.

Tinie bangun. Capai tuala.

“Eh? Nak mandi?” soal Lia pelik. Tinie geleng.

“Nak cuci muka, amik wudhu’” suara Tinie sambil menyanggul rambut dengan chopstick. Lia kerut kening.

“Aku tumpang solat kat belah kau ek? Kau sambung laaa tengok…” Tinie dah berlalu dengan pencuci muka dan berus gigi. Lima minit lepas tu, Tinie capai hanger yang bersangkut sejadah dengan telekung sebelum dia masuk ke compartment Lia.

Lia termangu. A Love To Kill tak jadi disambung. Dari balik langsir, dia intai tingkah Tinie.

Solat 2 rakaat dah sudah. Tak de Qunut, so, mesti bukan buat Subuh! Lia senyum. Heh! Ingat lagi kau Subuh ada Qunut, Lia!

Tinie dia tengok bangun lagi. Dua rakaat lagi dia buat. Selesai salam kanan kiri, Tinie tunduk sujud lagi.

Ok, aku officially pelik!

Lia dah duduk tercatuk atas katil, bila Tinie mula duduk berzikir dengan Qur’an kecil dibuka.

“Tinie, kau buat apa?”

*****

Pillow Talk – Part 5

(V)

Tinie rebahkan badan ke katil. Seharian dia ke hulu ke hilir. Dari ofis lecturer dekat Econs, sampai la ke library, menapak ke Censerve, patah balik ke Econs, kemudian ke Aikol, lepas tu menapak lagi ke HS. Agak-agak kalau orang lain sibuk dengan treadmill dan dumbbell untuk kurus, aku jalan tawaf satu UIA, cukup dah!

Kipas berpusing laju. Kipas bilik Lia yang Nampak dari ruang biliknya direnung. Langsung tak gerak. Tinie malas nak ambil pusing. Lantak dia laaa… Bukan hal aku, kot?

Kena sembur sebab Subuh! Hahaha… touché gila kau, Tinie! Ketawa sendiri.

Well, aku pon, kadang-kadang lajak Subuh gak! Ngee~ Tapi, tak de laaa sampai nak fire orang tak memasal kan?

Tinie masih lagi dengan gaya kuak lentang atas katil. Masih lagi merenung syiling bilik.

Bosan! Tinie ketap bibir.

Pada dia, aktiviti Kelab dan Censerve yang dia sertai, hanya sekadar escapism untuk dia buat orang Nampak seolah-olah dia ada kawan.

Sampai bila aku nak jadi macam ni?

Tinie ketap bibir.

Jumpa budak-budak kelab tu pun, atas dasar aku kakak trainer diorang, dan diorang adik-adik fasi aku… Kalau dalam Econs, haram sorang pon tak kenal aku agaknya!

Mana nak kenal kau, Cik Tinie oi… Dah kau stok datang kelas duduk hujung sekali, balik kelas paling awal.. Dah sampai bilik, duduk memerap… Ngadap games atau series atau movies… so, kau nak salahkan sape kalau kau tak de kawan sangat dekat Econs tu?

Sigh!

Budak-budak yang rapat masa matrik dulu, masing-masing dah buat group sendiri… Siap hopping sana sini… Sabah, Sarawak, Labuan, Langkawi. Ni dengar nak backpacking pulak ke Korea.

Dan, kenapa aku jugak yang macam alien, sedangkan aku dulu sama seharung je ngan diorang?

Sebab aku ambil kelas tak sama diorang? Sebab aku mintak mahallah yang atas bukit ni?

Terasa ada air masin yang menuruni hujung mata.

Susah sangat agaknya aku ni nak ada kawan dalam erti kata kawan?

Ke, aku yang susah sangat nak kawan dengan orang?

Atau aku je yang sangka macam-macam?

Tinie rasa pening pulak fikir benda-benda berkaitan diri sendiri ni.

Dia renung jam. Baru pukul 3pm. Dia capai handphone dan set alarm pukul 5. Tidur kejap laaaa… Sakit pulak kepala fikir benda ntah-hape-hape ni…

*****

Pillow Talk – Part 4

(IV)

“Lia…” Lia mengeliat sedikit. Ada tangan yang terasa sangat sejuk menyentuh bahunya yang terdedah.

“Lia, bangun subuh…” Lia cuba celikkan mata. Ni sapa pulak pandai-pandai nak kejutkan aku Subuh ni?

“Awal lagi laaaa… Aku nak tidur!” gumam Lia di sebalik kantuknya. Selimut ditarik ke dagu.

Tinie geleng-geleng.

“Lia…” digesa Lia lagi dengan lebih kuat.

Lia hilang sabar.

“Kau jangan kejut aku lain kali, boleh tak? Ikot aku laa nak Subuh ke tak!” kuat suara Lia dengan mata yang membuntang menatap wajah Tinie yang dah lengkap bertelekung.

Tinie senyum tawar.

“O… Key… Aku minta maaf…”

Lambat-lambat Tinie berlalu dari compartment Lia. Tergamam dengan tengkingan Lia. Mujurlah bilik yang sepatutnya ada 4 orang tu, sekarang hanya ada 2 orang je.

Lia tarik selimut menutup seluruh tubuh. Daddy ngan mama pon tak bising laaa suruh aku Subuh!

****

Tinie renung jam di tangan. Sesekali dilirk jam locengnya. Dah pukul 830pagi ni. Kalau dia tak salah, si Lia ada kelas pukul 9pagi. Sebab semalam, lepas budak tu dapat je connect internet broadband dia dengan laptop, dia terus je print jadual kelas dia. Kelas apa sangat laaa yang dia ada kalau dah PRSS kan? Arab dengan Fardhu Ain je laaa… Lepas tu, dok bising tak hingat Tanya letak kelas bagai… Siap suruh set dalam GPS dia… Heh! Speak of technology… Budak ni advanced tak hingat laaa!

Tapi, si minah ni tak bangun lagi!

Tinie betulkan letak tudungnya. Dia sebenarnya ada meeting dengan lecturer tentang peruntukan program dengan budak-budak Cenfos (Centre of Foundation Studies IIUM, dulu dikenali sebagai MCIIUM – Matriculation Centre of IIUM).

Erm… Nak kejut ke tak…

Tinie terasa macam ngeri. Mau tak ngeri! Pagi-pagi buta kau kena sembur dengan so-called minah celup tak siap tu! Uish! Sumpah! Aku ngeri nak ingat kena tempik pagi-pagi buta sebab kejut Subuh!

Tinie masih berkira-kira. Tangan dah capai tombol pintu. Tapi, dia tak jadi memulas. Haish! Kejut je laaa… Jam dikerling sekilas. Dah menjengah jam 840pagi. Ada masa lagi kalau minah ni nak bersiap aci lut…

“Lia…” Tinie selak langsir 3 layer depan compartment Lia. Langsir sampir 3 layer. So much of luxury laaa tuan puteri ni!

“Lia… bangun!” Tinie cuit bahu Lia dengan hujung jari. Takut kena sembur.

Lia tak berkutik.

“Lia…” Tinie cuit lagi bahu Lia. Kali ini dengan 3 jari.

“Hmmm…” Lia mendengus kasar.

“Jangan kacau laaa…” gumam Lia. Tinie ketap bibir. Ok, alarm… alarm… Tapi, kena kejut jugak.

“Bangun, kelas!” suara Tinie sedikit kuat.

Mata Lia automatic terbuka luas.

“Oh. My. God!” Lia dah tarik selimut ke bawah kaki. Pantas dia mencapai tuala dan toiletries nya. Tinie sedikit termangu dibuatnya.

Wajah Tinie dipandang sekilas. Namun, dia berlalu tanpa kata.

Ok, thanks… Tinie angkat kening. Heh! Dah sembur aku pagi2 buta, ucap terima kasih pon tak nak? Ok!

Tinie tutup pintu bilik dan berlalu dengan beg galas dan kunci bilik.

*****

Lia dah terkuap-kuap dalam kelas. Entah hape-hape laaaa ustaz kat depan tu membebel, dia pun tak tahu. Sebenarnya, malas nak ambil tahu.

Dia perasan, kelas mula agak lewat tadi. Mungkin sebab ustaz tunggu budak-budak baru dapat cari kelas. Tiba-tiba rasa cam bangga pulak. Aku bangun lambat, tapi, aku terawal. Kredit untuk Honda Jazz aku yang daddy beli, dan kredit untuk GPS aku yang aku menyalak dekat daddy untuk beli. Siap download map UIA dalam tu. Hahaha…

Dan, kredit untuk Tinie, sebab dia yang bagitahu kelas kat mana malam tadi dan kejut aku bangun pagi! Harap aku nak bangun? Alamat, jam cecah pukul 1 tengah hari laaa…

Tinie…

Tiba-tiba teringat muka serba salah Tinie pagi tadi. Oh, aku lupa! Aku ada buat apa-apa ke?

Tinie garu kepala. Rasa macam aku ada tengking orang pagi tadi. Sebab bangunkan aku Subuh?

Gosh!

Lia senyum nipis. Aku tengking Tinie ke? Hahahaha… Nasib kau laaa… Macam kau tak Nampak aku ni camne, Tinie oi!!!

*****